Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    İspanya İç Savaşı’nda Anarşizm ve Ütopya

    8 Haziran 2023

    Sinema dünyasında anarşist bir figür: V FOR VENDETTA

    7 Haziran 2023

    Alexander Berkman: Anarşizm Nedir?

    7 Haziran 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Yeşil ÖfkeYeşil Öfke
    Demo
    • Güncel
    • Ekoloji Gündemi
    • Yazılar
      • Makaleler
      • Seçtiklerimiz
      • Çeviriler
      • İleri Okumalar
    • Yaşam
    • Röportaj
    • Belge ve Raporlar
    • İletişim
    Yeşil ÖfkeYeşil Öfke
    Home»Yaşam»Şaşırtıcı iddia: Bezeşye düşünebilen canlı

    Şaşırtıcı iddia: Bezeşye düşünebilen canlı

    Editor4 Aralık 2017Güncelleme:19 Nisan 2020
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Bilimsel raporlarda yayınlanan deney, bitkilerin yalnızca birliktelikler yoluyla öğrenebileceğini göstermedi,  aynı zamanda insanların bitkileri ne kadar hafife aldığını da ortaya koydu.

    Batı Avustralya Üniversitesi’ndeki evrimci bir ekolojist olan Monica Gagliano, Bitkilerdeki ilişkisel öğrenme üzerine yaptığı deneyin işe yaramadığını düşünüyordu. Ekibi Pavlov’un köpeklerini eğitmesine benzer bir şekilde bezelyelere de ortak eğitim verilip verilemeyeceğini test ediyorlardı. Fakat iki haftalık deney sona erdi, sonuç yoktu – ya da sadece inanmıştı. Giagliano “”Her şeyi sökmek için laboratuvara girdim. Ve sonra aniden, bu bitkilerin aradıklarımı yaptığını – ve beklentilerimin ötesinde bunu çok iyi yaptıklarını anladım, ilk bakışta göremiyordum “diyor.

    Gagliano ve meslektaşları, ilk kez bitkileri köpek yetiştirmek için kullanabileceğiniz temel yöntemle yetiştirmeyi öğrendiler. Pavlov’un köpekleri, bir çan sesinin yiyecek anlamına geldiğini öğrendiler, Giagliano’nun ekibi de bahçedeki bezelyelere ışıklı fanla bağlantı kurmayı öğretti.

    Araştırmacılar fidanları sıhhi tesisat borularından yapılmış bir labirentin altına yerleştirdiler. Büyüyen bezelye, sola ya da sağa gitmek isterse yolda bir engele çarptığında her seferinde bir seçim yapmak zorundaydı.

    Ekip ilk üç günü eğitim vermeye ayırdı. Giagliano, bir grup bezelyeye labirentin belli bir bölümünden bir fan eser ve mavi ışık yanarsa istekte bulunmayı öğretti. Başka bir fidan grubu da, fan estiğinde ışığın karşı koridorda göründüğünü öğrenmek üzere eğitildi. Üçüncü grubaysa fan ile ışık arasında bir ilişki olmadığı gösterildi.

    Küçük bezelye bitkileri bunu öğrendiler Gaigliano “Yapılan işleme bağlı olarak bitkiler fanın anlamını tam olarak biliyordu” diyor.

    Gagliano ve meslektaşları Hayvanları içeren dolambaç (labirent) çalışmalarına dayanarak, bu deney türünün tipik özneleri olan hayvanlar gibi bezelyelerinde de standart araştırma varsayımına göre rastgele büyümesini bekliyorlardı.

    Onların ilk modeli bezelyelerin kendi sistemlerine sahip olduklarını ve her zaman ışığa doğru büyüyeceklerini hesaba katmadı. Gagliano deneyle ilgili olarak şu bilgileri verdi “Bezelyelerimi kendi düşündüklerini yaparken görene kadar, kendimizi öğrendiğimizle şartlamamız nedeniyle çoğu bilim insanın göreceği şey standart teorik varsayım olan 50/50 rasgele seçimdi, Bezelyeler bana kendi eğitimimin ve şartlandırılmış varsayımlarımın ötesinde nasıl göreceğimi öğretti.“

    Gagliano için 2016 yılının sonlarında Bilimsel Raporlarda yayınlanan bu özel deney, kendi başına şaşırtıcı olarak yalnızca bitkilerin birliktelikler yoluyla öğrenebileceğini göstermedi, – aynı zamanda insanların bitkileri ne kadar hafife aldığını da ortaya çıkardı. Gagliano “Biz bitki körüyüz “diyor.

    Bitki Köklerindeki Bazı Hücreler Bitkilerin Düşünmesini Sağlıyor

    Düşünmenin Kökeni

    1880’de Charles Darwin, bitkilerin bilgiyi işlemek ve bir beyne benzer şekilde kök gelişimine ilişkin kararlar vermek için ayrılmış özel hücrelere sahip olduklarını kuramsallaştırdı. 1990’lı yıllarda, Almanya’daki Bonn Üniversitesi’nden bitki hücre biyologlarından Frantisek Baluska Darwin’in teorisini kanıtlamaya başladı.

    Baluska, bir zamanlar bitki körü olduğunu da kabul ediyor. Kariyerinin başlarında, bitki köklerinde bulunan bir grup hücrenin önemli olabileceğinden şüphelendi ve şu tespitlerde bulundu. “Bu hücreler bilgi toplamak ve daha sonra kök büyümesini örneklemek için son derece uzmanlaşmışlardır, nöronlara çok benziyorlar. Bir bakıma, bitkilerin toprakta bir tür “beyine” sahip olmaları gayet mantıklıdır. Toprak zor bir yerdir, kökün burada besin bulması çok zor bir görev.” Baluska bunları söyledikten sonra şunları ekliyor “Sıcaklık, nem veya ağır metal seviyeleri gibi en az 20 fiziksel parametre sürekli olarak örneklenir ve analiz edilir. Ve bu bilgilerin hepsi bir şekilde işleme alınır ve hangi yönde büyümek konusunda doğru kararı vermek üzere karşılaştırılır.”

    Bitkileri, başları ters, başları yere çökmüş, sırtları ve cinsel organları havaya yapışan çiçekler gibi, Kendi vücudumuzdan farklı olan bir vücut planı olarak düşünmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bitkilerin “beyinleri” nerede olursa olsun, eğer mevcutsa, başka bir deyişle tartışmalar sürdüğü için, bol miktarda davranışsal inceleme gösteriyor ki, bitkiler varsayıldığımızdan çok daha zekidir. Birincisi, olayları hatırlıyorlar. Evinizdeki bitkileri sulamazsanız size kızmazlar ama kötülüğünüzü de unutmazlar. Bu hafızayı incelemek için, bilim adamları yaprak alanlarında “kuraklık stres”i denilen olguyu uyandırdılar.

    Arabidopsis Thaliana Bitkisi İle Yapılan Deney Bitkisel Hafızayı Ortaya Koydu

    015’teki bir çalışmada, araştırmacılar 3 hafta süren Arabidopsis thaliana (lahana ve hardalın akrabası) deneyi kapsamında bitkiyi topraktan dışarı çıkardı. Filtre kâğıdının üzerine yayılmış bitkinin köklerini tamamı ile suya soktular ve fideleri iki saat kadar kurumaya bıraktılar. Bu tür bir muamele, bitkinin sevmediği bir şeydir – bu nedenle strese girdiler. Daha sonra, genç fideler tekrar suya konduklarında, yeni kavuşulmuş bolluğa güvenmiyorlardı ve başka bir kuraklık dönemine hazırmış gibi davrandılar. Yaprakları üzerindeki gözenekler kısmen kapalı kaldı, suyu alma sınırlıydı. Fakat aynı zamanda başka bir kuruluk olması durumunda da nem kaybını sınırlamaktaydı. Yani bitki kurutmaya bırakmayı unutmamıştı.

    (devam edecek)

    Kaynak: Yeryüzünden Haberler

    araştırma Bitki Düşünme
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Önceki YazıKoyunlar insan yüzlerini tanıyor
    Sonraki Yazı Devasa Bir Kedi-Köpek Mezarlığı Üzerinde Yaşıyoruz!

    Related Posts

    Sinema dünyasında anarşist bir figür: V FOR VENDETTA

    7 Haziran 2023

    Bir Komün Deneyimi: Longo Maï

    5 Haziran 2023

    Doğanın Detaylarını Görmek

    17 Kasım 2020
    Yazılar
    Deniz Şener

    Yaşamımızın efendisi olma düşlerinin sonu

    Güray Tezcan

    Veganların tüketim kültürü ile imtihanı

    Yeşil Öfke

    Her devlet bir kilisedir

    Dilaver Demirağ

    Yeşil Mide Bulandırdığında (1)

    Fatoş Osmanağaoğlu

    Yeşil Yeni Anlaşma vs. İlerici Enternasyonal

    Çeviriler
    Editor

    İspanya İç Savaşı’nda Anarşizm ve Ütopya

    8 Haziran 2023
    Editor

    İlhaklara ve Emperyal Saldırganlığa Karşı

    28 Şubat 2022
    Dilaver Demirağ

    MİKROPLAR, HAYVANLAR VE BİZ

    24 Temmuz 2020
    Deniz Şener

    Filleri de ‘mülteci’ olarak görebilir miyiz?

    9 Mart 2020
    Editor

    Ahlaki Şizofrenimizin Nedeni: Mal Olarak Hayvanlar

    4 Temmuz 2019
    Biz kimiz
    Biz kimiz

    Özgür bir yaşam için insan merkezli yaklaşımları terk edip gezegeni paylaştığımız tüm canlılarla eşitlikçi, dayanışmacı bir ilişki kurmayı hedef alıyor, özgürleşmeyi ve özgürleştirmeyi savunuyoruz. Canlılara yönelik her türlü zulmü reddetiyoruz!

    Facebook Twitter WhatsApp
    Yaşam

    Sinema dünyasında anarşist bir figür: V FOR VENDETTA

    7 Haziran 2023

    Bir Komün Deneyimi: Longo Maï

    5 Haziran 2023

    Doğanın Detaylarını Görmek

    17 Kasım 2020
    Çok Okunanlar

    İlk defa görüntülenen kabile katledildi!

    25 Ekim 201726.126

    Veganların tüketim kültürü ile imtihanı

    25 Ekim 20218.561

    Ve Burdur Gölü öldü

    5 Temmuz 20198.510
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.
    • Nasıl Görüyoruz?
    • Ne istiyoruz?
    • Bize katılın
    • Yaz Çiz Çevir
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Go to mobile version