Ülkemizde yeşil alanlar tek tek AVM ya da otopark olurken İngiltere’de yapılan araştırma bu alanların hayatımız için ne kadar çok önemli olduğunu ortaya koydu.
NIHR tarafından finanse edilen ve Exeter Üniversitesi’nin öncülüğünde yapılan araştırmalar, haftada en az 120 dakika geçirenlerin sağlığı, doğa ile baş başa kalmayanlara göre daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu. Yayınlanan bilimsel araştırma, doğa daha sağlıklı ve daha yüksek psikolojik refaha sahip olmaya olanak sağlıyor. Bunun için haftada en az 2 saat doğa içinde bulunmak gerekiyor. Bununla birlikte, raporda; haftada 120 dakikadan daha az bir süre boyunca şehir parkları, ormanlık alanlar, köy parkları ve plajlar gibi doğal ortamları ziyaret eden insanlar için böyle bir fayda bulunamadığı belirtildi.
Araştırmada İngiltere’de yaklaşık 20.000 kişiden gelen verileri kullandı ve 120 dakikalık bir ziyaretin tek bir ziyarette mi yoksa birkaç kısa ziyarette mi gerçekleştirilebileceğinin önemli olmadığını tespit etti. Buna karşılık hem erkek hem de kadınlara, yaşlı ve genç yetişkinlere, farklı mesleki ve etnik gruplara, hem zengin hem de yoksul bölgelerde yaşayanlar arasında ve hatta uzun süreli hastalıkları veya engelliler arasında uygulanan araştırma sonucunda 120 dakikalık eşik tespit edildi.
Çalışmaya liderlik eden Exeter Tıp Fakültesi Üniversitesi’nden Dr Mat White şunları söyledi: “Doğada açık havada olmanın insanların sağlığı ve psikolojisi için iyi olabileceği biliniyor, ancak şu ana kadar bunun ne kadar süre olduğunu söyleyemiyorduk. Bu araştırmada doğa ziyaretlerinin çoğunluğu evin sadece iki mil uzağında gerçekleşti, bu yüzden yerel şehir alanlarını ziyaret etmek bile iyi bir şey gibi görünüyor… Haftada iki saat, umarım birçok insan için gerçekçi bir hedef olabilir.”
Sadece daha yeşil bir mahallede yaşamanın, örneğin hava kirliliğini azaltarak sağlık için iyi olabileceğine dair artan kanıtlar var. Mevcut araştırma için veriler, insanların doğal dünya ile haftalık temasları hakkında veri toplayan, dünyanın en büyük araştırması olan Natural England’ın Doğal Çevre Anketi ile Etkileşim İzleme Monitöründen geldi.
Araştırmanın ortak yazarı İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden Profesör Terry Hartig şunları söyledi: “Arkadaş çevresi ya da aile olarak doğada zaman geçirmenin sağlık durumlarına ve refah için iyi olmasının, yaşam koşullarına bakış açısı kazandırma, stresi azaltma ve kaliteli zaman geçirme gibi birçok nedeni olabilir. Mevcut bulgular, sağlık çalışanlarına, haftalık fiziksel kurallara benzer şekilde temel sağlığı ve refahı teşvik etmek için doğada zaman geçirme konusunda tavsiyelerde bulunma konusunda değerli destek sağlıyor.”
Detaylı bilgi: Exeter Üniversitesi tarafından sağlanan malzemeler