Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Sinema dünyasında anarşist bir figür: V FOR VENDETTA

    7 Haziran 2023

    Alexander Berkman: Anarşizm Nedir?

    7 Haziran 2023

    Bir Komün Deneyimi: Longo Maï

    5 Haziran 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Yeşil ÖfkeYeşil Öfke
    Demo
    • Güncel
    • Ekoloji Gündemi
    • Yazılar
      • Makaleler
      • Seçtiklerimiz
      • Çeviriler
      • İleri Okumalar
    • Yaşam
    • Röportaj
    • Belge ve Raporlar
    • İletişim
    Yeşil ÖfkeYeşil Öfke
    Home»Güncel»SARI YELEKLİ PROTESTOCULARIN MERKEZE İSYANI İYİ NİYETLİ AMA SOL POPÜLİZMLERİ FRANSIZ SİYASETİNİ DEĞİŞTİRMEYECEK

    SARI YELEKLİ PROTESTOCULARIN MERKEZE İSYANI İYİ NİYETLİ AMA SOL POPÜLİZMLERİ FRANSIZ SİYASETİNİ DEĞİŞTİRMEYECEK

    Dilaver Demirağ6 Şubat 2019Güncelleme:6 Şubat 2019
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Bu noktada net olmak lazım: tüm talep patlamaları ve memnuniyetsizlik ifadeleri içinde, protestocular gerçekten ne istediklerini bilmiyorlar. Nasıl bir toplum istediklerine dair bir vizyonları yok; sisteme yöneltmelerine rağmen sistem içi kalarak karşılanması imkânsız olan bir talepler karışımına sahipler. Bu özellik çok kritik: talepleri, çıkarlarının mevcut sistemde olduğunu gösteriyor

    Slavoj Zizek

    Fransa’da sarı yeleklilerin protestoları beşinci haftasına girdi. Büyükşehir alanlarının dışında, toplu ulaşımın olmadığı bölgelerde yaşayan ve çalışanları olumsuz etkileyen, akaryakıta yönelik yeni bir çevre vergisine karşı yaygın hoşnutsuzluklardan doğan bir taban hareketi olarak başladılar. Hareket haftalar içinde Fransa’nın AB’den çıkması, daha düşük vergiler, daha yüksek emeklilik maaşı ve sıradan Fransız vatandaşlarının harcama gücünün iyileştirilmesi de dâhil birçok talebi içerecek şekilde büyüdü.

    Sol popülizmin ve tüm iç çelişkileri ile birlikte halk öfkesinin patlamasının numunelik bir versiyonu gibiler: hem vergiler düşürülsün diyorlar hem de eğitim ve sağlığa daha fazla para ayrılsın istiyorlar; hem daha ucuz akaryakıt hem de ekoloji diyorlar… Yeni akaryakıt vergisi protestolar için aslında bir bahane olsa da, tetikleyen şeyin küresel ısınmaya karşı bir önlem olduğunu not etmek önemli. Trump’ın, taleplerinden birinin Fransa’nın Paris Antlaşması’ndan çıkması olduğunu söyleyerek, sarı yeleklileri coşkuyla desteklemesine (hatta bazı protestocuların halüsinasyonlu gibi “Trump’ı istiyoruz!” diye bağırmalarına) şaşmamalı.

    Sarı yelekliler hareketi, Fransa’nın (iş veya finans seçkinlerinden daha çok) siyasi seçkinleri hedef alan geniş kamusal protestolar geleneğine uyuyor. Ancak 68 protestolarının aksine, sarı yeleklilerin sol yönelimi çok bulanık. Protestoları hem Le Pen hem de Melenchon destekliyor. Beklendiği üzere, yorumcular isyanın enerjisini hangi siyasi gücün, Le Pen’in mi yoksa yeni solun mu, ele geçireceğini soruyorlar. Bazıları ise müesses siyasetle arasına mesafe koyan “saf” bir protesto hareketi olarak kalmasını talep ediyor.

    Bu noktada net olmak lazım: tüm talep patlamaları ve memnuniyetsizlik ifadeleri içinde, protestocular gerçekten ne istediklerini bilmiyorlar. Nasıl bir toplum istediklerine dair bir vizyonları yok; sisteme yöneltmelerine rağmen sistem içi kalarak karşılanması imkânsız olan bir talepler karışımına sahipler. Bu özellik çok kritik: talepleri, çıkarlarının mevcut sistemde olduğunu gösteriyor.

    Bu talepleri (siyasi) sisteme yönelttikleri unutulmamalı ki Fransa’da bunun anlamı Macron demek. Protestolar Macron rüyasının sonuna işaret ediyor. Macron’un yalnızca sağ popülist tehdidi yenilgiye uğratma değil, Habermas ve Sloterdijk gibi filozofların kendisini desteklemesine neden olan yeni bir ilerici Avrupa kimliği sunma konusunda da umut olarak coşku yarattığını hatırlayın. Macron’u soldan eleştiren, projesinin vahim sınırlılıkları konusunda uyarıda bulunan herkesin “objektif olarak” Marine Le Pen’i desteklemekle suçlandığını hatırlayın.

    Bugün Fransa’da süregiden protestolarla, Macron yanlısı coşkunun hüzünlü gerçeği acımasız bir şekilde ortaya çıkmış oldu. Macron’un 10 Aralık’ta protestoculara yaptığı televizyon konuşması sefil bir performanstı; hiç kimseyi ikna etmeyen ve vizyonsuzluğunu ortaya koyan bir yarı uzlaşma/yarı özürdü. Macron mevcut sistemin en iyisi olabilir ama yürüttüğü siyaset aydınlanmış teknokrasinin liberal-demokratik koordinatları dâhilinde yer alıyor.

    Sol Popülizmin Sisteme Alternatif Sağlamadığı Net

    Bu yüzden protestoculara şartlı bir evet vermemiz lazım çünkü sol popülizmin sisteme oluru mümkün bir alternatif sağlamadığı net. Bunu şöyle anlatayım: diyelim ki protestocular bir şekilde kazandı, iktidara geldiler ve mevcut sistemin koordinatları dâhilinde hareket ediyorlar (Yunanistan’da Syriza’nın yaptığı gibi) – sonra ne olacak? Muhtemelen bir tür ekonomik felaket. Bu, salt farklı bir ekonomik sisteme, protestocuların taleplerini karşılayabilecek bir sisteme ihtiyaç duyduğumuz anlamına gelmiyor: radikal dönüşüm süreci farklı talep ve beklentilerin de önünü açacaktır. Akaryakıt maliyetlerini ele alalım, gerçekten gerekli olan şey sırf ucuz akaryakıt değil; gerçek amaç, ekolojik sebeplerle, petrole bağımlılığımızı ortadan kaldırmak; yalnızca ulaşım yöntemlerimizi değil, tüm yaşam tarzımızı değiştirmek. Aynısı düşük vergiler artı daha iyi sağlık ve eğitim konusunda da geçerli: tüm paradigmanın değişmesi lazım.

    Büyük etik-siyasi problemimiz için de aynısı geçerli: mülteci akını ile nasıl baş edeceğiz? Çözüm gelmek isteyen herkese sınırları açmak ve bunu da suçluluk duygumuzla (“sonsuza dek bedelini ödeyeceğimiz en büyük suçumuz sömürgeciliğimiz” ile) gerekçelendirmek değil. Bu seviyede kalırsak, göçmenlerle (onlar tarafından tehdit edildiğini hisseden) yerel işçi sınıfı arasındaki çatışmayı körükleyen ve böylelikle moral üstünlük sahibi olan iktidar güçlerinin çıkarlarına mükemmel şekilde hizmet etmiş oluruz. Ama bu mealde bir şey söyleyen herkes anında siyasi doğrucu solun “faşizm” haykırışı ile karşı karşıya kalıyor. Angela Nagle’ın çok iyi makalesi “The Left Case against Open Borders”a (Açık Sınırlar Karşıtı Sol Tutum) yönelik ateşli saldırılara bakın. Açık sınır savunucuları ile popülist göçmen karşıtları arasındaki “çelişki,” en nihayetinde, sistemin kendisinin değişmesi gerektiğinin üstünü örtmeye hizmet eden sahte bir “ikincil çelişki.” Mevcut biçiminde mültecilere yol açan tüm bir uluslararası ekonomik sistemin değişmesi gerekiyor.

    Bu, oturup sabırla büyük bir değişim mi beklememiz gerektiği anlamına geliyor? Hayır, mütevazı gibi görünse de, bir köstebeğin sabırla toprağın altını kazması gibi, mevcut sistemin temellerini oyacak tedbirlerle hemen şimdi başlayabiliriz işe. Kredilerin ve yatırımların nasıl işlediğinin kurallarını etkileyecek şekilde, tüm mali sistemimizi baştan ayağa değiştirmeye ne dersiniz? Peki ya mültecilerin geldiği üçüncü dünya ülkelerinin sömürüsünü engelleyecek yeni düzenlemeler getirilmesine?

    Eski 68 mottosu “Soyons realists, demandons l’impossible!” (gerçekçi ol, imkânsızı iste) geçerliliğini aynen koruyor – tabi anlamındaki şu kaymayı akılda tutarak. Mevcut sistemi karşılayamayacağı taleplerle bombardımana tabi tutma anlamında “imkânsızı talep etmek” var: açık sınırlar, daha iyi sağlık, daha yüksek ücretler… Bugün olduğumuz nokta bu: efendilerimize (teknokrat uzmanlar) yönelik histerik bir provokasyonun ortasındayız. Bu provokasyonu bir adım daha ileri taşımalıyız: sistemden imkânsızı talep etmemeli, sistemin “imkânsız” değişiminin kendisini talep etmeliyiz. Böyle değişimler “imkânsız” (sistemin koordinatları dahilinde düşünülemez) görünse de, ekolojik ve toplumsal vaziyetimizin mecbur kıldığı tek gerçekçi çözümü sundukları kesin.

    Kaynak: independent. co. uk

    Çeviri: Serap Şen

    Yazının İlk Yayınlandığı Kaynak

    Sarı yelekli protestocuların merkeze isyanı iyi niyetli ama sol popülizmleri Fransız siyasetini değiştirmeyecek – Slavoj Zizek
    İsyan Macron Sarı Yelekliler sol popülizm Zizek
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Önceki YazıABD “TERÖR İLE SAVAŞ”INDA 500 BİN İNSAN ÖLDÜRDÜ
    Sonraki Yazı YABANİ KEÇİ AVLARKEN UÇURUMDAN DÜŞÜP ÖLDÜ

    Related Posts

    Sokak köpekleri zehirlendi

    16 Aralık 2020

    NKP: İKTİDAR NÜKLEER SİLAHA KAPI ARALADI

    6 Ağustos 2020

    Köpek Balıklarının Nesli Tükenme Tehdidi Altında

    2 Ağustos 2020
    Yazılar
    Deniz Şener

    Yaşamımızın efendisi olma düşlerinin sonu

    Güray Tezcan

    Veganların tüketim kültürü ile imtihanı

    Yeşil Öfke

    Her devlet bir kilisedir

    Dilaver Demirağ

    Yeşil Mide Bulandırdığında (1)

    Fatoş Osmanağaoğlu

    Yeşil Yeni Anlaşma vs. İlerici Enternasyonal

    Çeviriler
    Editor

    İlhaklara ve Emperyal Saldırganlığa Karşı

    28 Şubat 2022
    Dilaver Demirağ

    MİKROPLAR, HAYVANLAR VE BİZ

    24 Temmuz 2020
    Deniz Şener

    Filleri de ‘mülteci’ olarak görebilir miyiz?

    9 Mart 2020
    Editor

    Ahlaki Şizofrenimizin Nedeni: Mal Olarak Hayvanlar

    4 Temmuz 2019
    Editor

    NAMLUNUN UCUNDAKİ DÜNYA. YA DA SADELİK HAREKETİNİN SORUNU NE?

    20 Şubat 2019
    Biz kimiz
    Biz kimiz

    Özgür bir yaşam için insan merkezli yaklaşımları terk edip gezegeni paylaştığımız tüm canlılarla eşitlikçi, dayanışmacı bir ilişki kurmayı hedef alıyor, özgürleşmeyi ve özgürleştirmeyi savunuyoruz. Canlılara yönelik her türlü zulmü reddetiyoruz!

    Facebook Twitter WhatsApp
    Yaşam

    Sinema dünyasında anarşist bir figür: V FOR VENDETTA

    7 Haziran 2023

    Bir Komün Deneyimi: Longo Maï

    5 Haziran 2023

    Doğanın Detaylarını Görmek

    17 Kasım 2020
    Çok Okunanlar

    İlk defa görüntülenen kabile katledildi!

    25 Ekim 201726.126

    Veganların tüketim kültürü ile imtihanı

    25 Ekim 20218.560

    Ve Burdur Gölü öldü

    5 Temmuz 20198.510
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.
    • Nasıl Görüyoruz?
    • Ne istiyoruz?
    • Bize katılın
    • Yaz Çiz Çevir
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.