Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Bir Komün Deneyimi: Longo Maï

    5 Haziran 2023

    Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin kapatılması için kampanya başlatıldı

    18 Nisan 2023

    Yaşamımızın efendisi olma düşlerinin sonu

    29 Haziran 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Yeşil ÖfkeYeşil Öfke
    Demo
    • Güncel
    • Ekoloji Gündemi
    • Yazılar
      • Makaleler
      • Seçtiklerimiz
      • Çeviriler
      • İleri Okumalar
    • Yaşam
    • Röportaj
    • Belge ve Raporlar
    • İletişim
    Yeşil ÖfkeYeşil Öfke
    Home»Güncel»Kazdağı’ndan kül dağına… Çanakkale direniyor

    Kazdağı’ndan kül dağına… Çanakkale direniyor

    Editor12 Eylül 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından biri olan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi kendine hayran bırakan Kazdağları’na termik santral yapılmak isteniyor

    Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından biri olan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi kendine hayran bırakan Kazdağları’na termik santral yapılmak isteniyor. Yapılması planlanan Çırpılar Kömürlü Termik Santrali için İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu  (İDK)13 Eylül’de toplanacak. Toplantıya katılacak olan yerel hareketler, sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri ise projeye karşı çıkıyor.

    Kazdağlarına yapılmak istenen Çırpılar Kömürlü Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi projesi için 11 Ağustos 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İDK toplantısı yapılacağı duyuruldu. Çanakkaleliler, sivil toplum kuruluşları, yurttaşlar ve milletvekilleri ise ilgili raporun ret edilmesi ve tekrardan gündeme getirilen projenin iptal edilmesini talep ediyor.  Çırpılar ilgil basın bülteni ekte iletiyoruz.Projenin çevresel etki değerlendirmes kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki ilk inceleme ve değerlendirme toplantısının Şubat 2016’da yapılması planlanmış ancak Agonya Ovası’ndan 67 muhtarın imzaları ilgili 8 kuruma iletilerek toplantı Mart 2016’ya ertelenmişti. Mart 2016’da yapılan ilk toplantıya katılan yöreden vatandaşların ve milletvekillerinin itirazları ile ÇED süreci durdurulmuştu. Son olarak ise, Ocak 2017’de yapılması planlanmış, sivil toplum örgütleri projeye karşı kampanya başlatmış ve #KazdağıHepimizin[1] demişti. Devamında ise ilgili İDK toplantısı Bakanlık tarafından süresiz ertelenmişti.

    Hava kirliliğinin sebebi termik santraller

    Türkiye’nin en değerli ve en önemli orman varlıklarından olan Kazdağı’nda, kömürlü termik santrallerin yaratacağı kirliliğe karşı yine harekete geçen yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşları, yılda 1.3 milyon ton kül üretecek olan projenin ÇED Raporu’nun onaylanmamasını talep ediyor.

    Toplantıya katılım gösterecek olan yerel hareketler, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar aynı zamanda resmi itiraz dilekçelerini toplamaya ve BİMER üzerinden yetkililere iletmeye başladı. Yılda 3.5 milyon ton kömür yakacak olan proje, Kazdağları’nda tarımı, hayvancılığı, insan yaşamını ve doğayı tehdit ediyor. Projenin ÇED Raporu’nda ise ortaya çıkacak olumsuz sosyal ve ekonomik etkilerden bahsedilmiyor.

    Çırpılar Termik Santrali’ne neden karşı çıktıklarını yorumlayan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Süheyla Doğan “Çanakkale’nin en önemli sorununun hava kirliliği olduğu Bakanlığın raporlarında zaten ortaya konulmuş durumda. Rapora göre hava kirliliğinin sebebi ildeki termik santraller. Çan’da bir kömür santrali işletmede, bir diğeri de inşa halindeyken 50 km ötede Yenice’ye yeni bir santral yapılması planlanıyor” dedi.

    Kazdağıkül dağı olmasın!

    Termik santralin yapılacağı Yenice’den yörenin eski muhtarı Hüseyin Soylu ise “Havamız, suyumuz, toprağımız kömürlü termik santrallere kurban edilmek isteniyor. Bizlere de kül altında yaşamak, asitli, zehirli suları içmek, bu sularla tarım yapmak reva görülüyor. Kazdağları’nı yok edecek bu santralin kurulmasını istemiyoruz. Kazdağları kül dağı olmasın!” dedi.

    İda Dayanışma Derneği’nden Hicri Nalbant “Termik santral ve kömür ocağı, Balıkesir’in Gönen İçme Suyu Barajı’nın koruma alanı içinde kalıyor. Yurt dışına tarım ürünü ihraç eden Kazdağları’nın Agonya Ovası’nı, içme suyu kaynaklarımızı 25 yıllık yatırım için yok edecek termik santral istemiyoruz” dedi.

    Agonya Ovası sakinlerinden Fatma Soylu ise “Binlerce yıllık bir doğa mirasının misafirleri olarak bizler, binlerce yıl sonrasına değer katarak, koruyarak taşıyacağımız bu mirası birkaç misafirin onbinlerce yılın yanında kısacık kalan ömrünün vicdanına bırakarak ekonomik bir büyüme ve gelişme sağlanabileceğine inanmamalıyız. Bu ayak sesleri sert bir şekilde duyulan iklim felaketlerine doğru frene basmak yerine gaza basmaktır” dedi.

    Kalitesiz kömür için doğayı feda etmeyin!

    350Ankara.org’dan İklim ve Enerji Danışmanı Önder Algedik “Yöreden çıkarmaya çalıştıkları kömürün kalitesi ÇED raporunda ortaya konulmuş. 1000 kalorilik çok düşük kaliteli ve yüksek sülfür oranı ile kirletici değeri çok yüksek bir kömürü yakıp elektrik üretmenin Yenice’ye çok zararı var. Hava kirliliğiyle, külüyle, tüketeceği suyla bu yöreyi her yönden olumsuz etkileyecek. Bu kalitesiz kömür için doğayı, iklimi feda etmenin anlaşılabilir bir yanı yok” dedi.

    Kaynak: Kazdağı “kül dağı” olmasın!

    Çanakkale Termik Santral
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleHasankeyf Gönülleri: Dicle özgür aksın, Hasankeyf yaşasın
    Next Article Protein ihtiyacımız söylenildiği kadar çok mu?

    Related Posts

    Sokak köpekleri zehirlendi

    16 Aralık 2020

    NKP: İKTİDAR NÜKLEER SİLAHA KAPI ARALADI

    6 Ağustos 2020

    Köpek Balıklarının Nesli Tükenme Tehdidi Altında

    2 Ağustos 2020
    Yazılar
    Deniz Şener

    Yaşamımızın efendisi olma düşlerinin sonu

    Güray Tezcan

    Veganların tüketim kültürü ile imtihanı

    Yeşil Öfke

    Her devlet bir kilisedir

    Dilaver Demirağ

    Yeşil Mide Bulandırdığında (1)

    Fatoş Osmanağaoğlu

    Yeşil Yeni Anlaşma vs. İlerici Enternasyonal

    Çeviriler
    Editor

    İlhaklara ve Emperyal Saldırganlığa Karşı

    28 Şubat 2022
    Dilaver Demirağ

    MİKROPLAR, HAYVANLAR VE BİZ

    24 Temmuz 2020
    Deniz Şener

    Filleri de ‘mülteci’ olarak görebilir miyiz?

    9 Mart 2020
    Editor

    Ahlaki Şizofrenimizin Nedeni: Mal Olarak Hayvanlar

    4 Temmuz 2019
    Editor

    NAMLUNUN UCUNDAKİ DÜNYA. YA DA SADELİK HAREKETİNİN SORUNU NE?

    20 Şubat 2019
    Biz kimiz
    Biz kimiz

    Özgür bir yaşam için insan merkezli yaklaşımları terk edip gezegeni paylaştığımız tüm canlılarla eşitlikçi, dayanışmacı bir ilişki kurmayı hedef alıyor, özgürleşmeyi ve özgürleştirmeyi savunuyoruz. Canlılara yönelik her türlü zulmü reddetiyoruz!

    Facebook Twitter WhatsApp
    Yaşam

    Bir Komün Deneyimi: Longo Maï

    5 Haziran 2023

    Doğanın Detaylarını Görmek

    17 Kasım 2020

    Dünya da Her Üç Çocuktan Biri Kurşundan Zehirleniyor

    31 Temmuz 2020
    Çok Okunanlar

    İlk defa görüntülenen kabile katledildi!

    25 Ekim 201726.126

    Veganların tüketim kültürü ile imtihanı

    25 Ekim 20218.560

    Ve Burdur Gölü öldü

    5 Temmuz 20198.510
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.
    • Nasıl Görüyoruz?
    • Ne istiyoruz?
    • Bize katılın
    • Yaz Çiz Çevir
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.