Fransa’daki Caen Üniversitesi’nde gerçekleştirilen deneylerde GDO’lu mısır tükettirilen dişi fareleri meme kanserine yakalanırken erkek farelerde ise karaciğer ve böbrek hastalıkları oluştu.
GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, daha fazla ürün elde etmek ve bu ürünleri zararlıların yemesini engellemek amacıyla genetik düzeyde mutasyona uğratılmış ürün ve ürün tohumlarını kapsıyor.
Fransa’da biliminsanlarının iki yıl boyunca genetiği değiştirilmiş GDO’lu mısırlarla beslenen deney farelerin de kanserli hücre oluşumu ve organlarda hasar gibi sağlık problemleri oluştu. Genetiği ile oynanmış mısırların verildiği fareler de kanserli tümör hücrelerin de daha hızlı yayıldığı görüldü.
GDO’lu ürünlerle ilgili tartışmalar sürerken Fransız biliminsanlarının yaptığı bu çalışma sonuçları, GDO’ lu ürünler zararlı mı değil mi tartışmasın da riskin boyutlarını bir kez daha bilimsel anlamda göstermiş oldu.
Yaklaşık 1 sene (toplam da 24 ay süren deneyler de) kadar GDO’lu mısır tükettirilen laboratuvar farelerinde ciddi ve büyük boyutta sağlık problemleri ortaya çıktı. Caen Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu deneylerde özellikle dişi deney farelerin de meme tümörleri geliştiği görüldü. Üstelik saptanan bu meme kanseri tümörlerinin normalde olması gerekenden çok daha yayılarak fazla büyümüş olduğu GDO’nun zararları ve bu zararın neticeleri üzerine bilimsel laboratuvar sonuçları sağladı.
Erkek fareler de GDO’lu mısırın zararları daha çok karaciğer ve böbreklerde hasarlara neden olduğu, bununla birlikte tümör oluşumları da yüksek oranda pozitif yönde sonuçlandı. GDO’lu mısır tüketen bu deney farelerinin ortalama yaşam süreleriyle kıyaslandığın da erkek farelerin ortalama yaşam sürelerinden %50 kadar, dişilerde ise %70 oranında daha erken ölümler meydana geldi.
Daha önce, bir çok araştırma gözardı edilerek genetiğiyle oynanmış gıdaların bu türden sonuçlarının olmadığı yönünde açıklamalar yapılırken, Caen Üniversitesinin yaptığı bu çalışma gösteriyor ki GDO’lu ürünler çok ciddi hatta ölümcül sağlık sorunlarına yol açıyor.
Araştırmanın ilginç yanıysa Üniversitenin baskılara maruz kalmamak için bu deneyleri büyük şirketlerden gizli gerçekleştirmiş olması.
Genetik yapılarındaki mutasyonla birlikte güçlendiği iddia edilen, parazitler ve hastalıklardan etkilenmeden yüksek ürün verimliliği ve dayanıklılına sahip olduğu belirtilen GDO’lu ürünler başta mısır ve soya olmak üzere giderek çok daha fazla tohum da kullanılıyor.
Not: İnsan sağlığını korumak için hayvanların sağlığını tehlikeye sokan hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneyleri reddediyoruz.