Rusya-Ukrayna savaşının sonuçlarıyla şekillenen enerji krizi, Avrupa kıtasının derinliklerine kadar etki ederek hissedilmeye devam ediyor.
Enerji krizi ile mücadele eden Avrupa ülkeleri, alternatif enerji kaynaklarına yönelme konusunda ciddi bir çaba sarf ediyor.
Bu süreçte, kömürün kullanımı artarken, nükleer enerji daha geniş çapta kullanılmaya başlandı; enerji üretiminde çeşitliliği artırmak amacıyla adımlar atıldı.
İsveç, gelecek 20 yıl boyunca en az 10 yeni nükleer reaktörün inşa edilmesi planı yaptığını kamuoyuna duyurdu. Bu adım, ülkenin enerji arzını güvence altına almayı ve sürdürülebilir bir geleceğe hazırlanmayı amaçlıyor.
Sadece geçtiğimiz haftalarda İsveç İklim Bakanlığı, ulusal iklim hedeflerine ulaşabilmek adına elektrik üretim kapasitesinin iki katına çıkarılması gerektiğini vurgulamıştı. Bu bağlamda, nükleer enerjinin bu hedefe ulaşmada merkezi bir rol oynayacağı belirtilmişti.
Şu an İsveç’de hali hazırda faaliyette olan 6 nükleer reaktör, ülkenin toplam elektrik üretiminin yaklaşık %30’unu karşılıyor. Bu reaktörler, enerji arzının güvenilirliğini sağlamada ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde kritik bir rol oynuyor.