Venezuela’da hayat her geçen gün daha zorlaşıyor. Ülkede marketlerde yiyeceklerin tükenmesi nedeni ile Kolombiya’da ABD tarafından sevk edilen yardımlar siyasi çekişme nedeni ile açlıkla boğuşan halka ulaşmıyor. . En son Venezüela’daki Hastanelerde ilaç ve sarf malzemesi yoksunluğu ile insani kriz büyüyor.
Venezüella Kolombiya sınırında faaliyet gösteren Alman Kızılhaç’ının verilerine göreyse Venezüella sağlık sistemi çökmüş durumda. Yaygın ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği var. Örneğin, Kolombiya’daki kadınların çoğuna doğum öncesi tarama yapılamamış. Kızılhaç doktorlarına göre çocuklar aşı olmadan geliyor. Bir Doktor” Tabii ki, iyi donanımlı olmadığımız halde bize temel tıbbi olanaklarımızla başa çıkmakta zorlanacağımız kronik hastalıklar ile gelen insanlar da var.” Diyerek durumu izah ediyor.

Venezüella’daki tıbbi tesisler, ilaç maliyetlerinin astronomik hale gelmesine paralel aynı anda elektrik kesintileri ve elektriğini de kaybediyorlar.
Öte yandan bir zamanlar kıtanın en iyi sağlık sistemine sahip olan ama şimdilerde yaşanan siyasi krizden kaynaklanan olanaksızlar nedeni ile çöküş yaşayan Venezüella’da salgın hastalıklarda görülmeye başladı. Venezuela İlaç Federasyonu, ülkenin şiddetli hiperenflasyon ve gıda kıtlığı birleşen ekonomik kriz nedeniyle yüzde 85’lik bir ilaç sıkıntısı çekmekte olduklarını belirtti. Ülkede Antibiyotik gibi çok önemli ilaçlar bile bulunamıyor ve bu nedenle basit ve önlenebilir hastalıklardan bile ölümler yaşanabiliyor. Acil servislerde insanlara sağlık hizmeti vermek, hijyenik bakım sağlayabilmek için basit bir eldiven bile mevcut değil. Farmasötik birliğine göre, kanser gibi daha ciddi durumları tedavi etmek için kullanılan diğer tıbbi malzeme ve ilaçlarda yüzde 90’lık bir açık söz konusu İlaç yokluğu karaborsayı da canlandırmış durumda. Sık sık Kolombiya ve Brezilya’dan kaçırılan ve kullanım süresi dolan doğru ilacı bulsalar bile çoğu insan bunu karşılayabilecek durumda değil.. Devlet verilerine göre Venezüella’nın bebek ölüm oranı geçen yıl yüzde 30 arttı, anne ölüm oranı yüzde 65 ve sıtma vakaları yüzde 76 arttı, bakanlığın web sitesinde yayınlanan istatistikler, aynı zamanda difteri ve Zika gibi hastalıklarda da bir sıçrama yaşandığını gösteriyor.. En son 2016’da yayınlanan istatistikler difteriden etkilenenlerin sayısını 324 kişiyi göstermektedir. Oysa bu hastalık çok uzun zamandır görülmüyordu. Zika virüsü vakalarında da artış yaşanıyor. 2015’te 71 olan hastalık görülme sayısı 2016’da 59.348’e yükseldi. Tüm bunlara bir de doktor yokluğu eklenmiş durumda Son dört yılda 13.000’den fazla doktor daha iyi fırsatlar aramak için Venezüella’yı terk etti. Düzgün tıbbi bakıma erişimi olmayan insanlar, tüberküloz ve sıtma gibi tedavi edilebilir ve bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmiş durumda.

Sıtma ve Kızamık Yeniden Dirildi
Kolombiya’daki Universidad Tecnológica de Pereira’da bulaşıcı hastalık profesörü olan Alfonso Rodríguez-Morales Venezüella’da büyüdü ve sekiz yıl önce Kolombiya’ya göç etmeden önce Venezüella’daki tıp fakültesinde görev yapıyordu. Rodríguez-Morales çocukken ülkesinde çok iyi sivrisinek kontrol programları olduğunu söylüyor. Venezuela, 1961’de sıtmayı resmen ortadan kaldırdı, ancak hastalığın yavaş yavaş geri döndüğünü söylüyor. Son birkaç yıl içinde ise hastalık deyim yerindeyse patladı. “Geçen yıl, 2018 yılı, yarım milyondan fazla sıtma vakasıyla kapandı. Bu daha önce ülkede kaydedilmedi ” diyor. Morales şu anda sağlık sistemi çöktüğü için Venezüella’da Sıtmanın saptanabilemeyeceğini de ilaç yokluğu nedeni ile tedavi edilemeyeceğini de söylüyor. Peru ise ülkeye gelen 1,5 milyon Venezüellalıdan 550.000’nin HIV kontrolüne alındığını belirtiyor. Ülkede artan uyuşturucu tüketimi nedeni ile AIDS artıyor. AİDS karşıtı ilaçlar ise çoktan ülkedeki yok olan ilaçlar listesine dâhil edilmiş durumda.

Tüm bunlardan dolayı ülkeden göç edenlerin sayısı giderek artıyor. Durum, son birkaç yılda giderek daha dramatik bir hal aldı. Her gün binlerce Venezüellalı sınırı geçiyor, ya Kolombiya’da kalıyor ya da diğer Latin Amerika ülkelerine geçiyor. Sadece Kolombiya’da, şu anda 1.2 milyon Venezuelalı, Ekvador’da 200.000’den fazla insan ve Peru’da bir buçuk milyondan fazla insan var – yani sadece bu üç ülkede artık yaklaşık 2 milyon Venezuelalı var. Ancak Venezüella’dan kaçanlar sadece sağlık bakımı ihtiyacı olan insanlar değil. Ülke ayrıca sağlık profesyonellerini de kaybediyor.