Doğa harikası Sapanca’da hayata geçirilecek teleferik projesi kapsamında şirket alt istasyon için iki büyük çam ağacını söktü. Buna karşı çıkan bölge sakinlerinden İzzet Sağıroğlu ise şantiye şefi Murat Bina’nın kendisine “kafana sıkarım” dediğini belirterek Bina’dan şikâyetçi oldu. Ancak önce gözaltına alınan Bina daha sonra serbest bırakıldı.
Doğa harikası Sapanca’da hayata geçirilecek “Teleferik Projesi”ne karşı bölge sakinlerinin mücadelesi sürüyor. Şirket, projenin alt istasyonu için dün 2 büyük çam ağacını söktü, kamyona yükleyip götürdü. Çalışma alanının çevresi demir levhalarla çevrili. Ağaçlar sökülürken bölge sakinleri tepki gösterdi. Koşarak alana gelen köylü kadınlar bastonlarıyla levhalara vurdu. Bölge sakinleri ile şirket çalışanları arasında arbede yaşandı. Polis olaya müdahale etti. 65 yaşındaki Fatma Tıknas ağaçlar sökülürken “Canımız acıyor” diye bağırdı. Tıknas, “Bunlar ne ağaç ne kadın ne de çocuk tanıyorlar. Ben ektim bu ağaçları. Bu ağaç sökülür mü, devrilir mi?” dedi. İzzet Sağıroğlu ise şantiye şefi Murat Bina’nın kendisine “kafana sıkarım” dediğini belirterek Bina’dan şikâyetçi oldu. Gözaltına alınan, hakkında soruşturma açıldığı belirtilen Bina, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Bölge sakinlerinin Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi’nde kurdukları çadırda başlattıkları nöbet sürüyor. Gazetemize konuşan İzzet Sağıroğlu, “Ben demir levhanın kenarını açtım, içeri bakıyorum. Ağaçları sökmesinler diye. O sırada bana Murat Bina, ‘Kafana sıkarım’ dedi. Elini de beline attı. Şikâyetçi oldum ama ne yazık ki hemen salınmış. Tutuklanmasını istedim” dedi.

Kadınların Direnişi Sürüyor
Kırkpınar Mahallesi’nden başlayan teleferik projesi 1400 metre yukarıya çıkarak Mahmudiye İncebel mevkiindeki ormanlık alana ulaşıyor. Proje için 500’den fazla ağaç yer değiştirecek. Bir kısım ağaç da kesilecek.
Teleferiğin üst istasyonunun olduğu bölgede 30 bungalov, kır restoranı ve kır kahvesi gibi tesisler yer alacak. Bu tesisleri projeyi hazırlayan şirket yapacak ve 25 yıl da işletecek. Alt istasyona bir de otopark yapılacak. Bölge sakinlerinin bu süreçte çadırları kendi ifadeleriyle “sokak ortasına” atıldı, ağaçlar sökülürken canlarından can gitti. 65 yaşındaki Fatma Tıknas, “Bizi o gün öldürdüler ama bu ağaçlar için ölmeyeceğiz. Bu ağaçlar kaç yılda yetişiyor biliyor musun” diye soruyor.
78 yaşındaki Hamide Ceylan da 17 yaşından beri bu köyde. “Bu bize yapılacak bir hareket değil kızım” diye söz başlıyor. “Ağaçlar sökülürken ne hissettiniz” diye sorunca da “Canımın çıktığını hissettim. Bir ağaç 20 senede anca yetişiyor. Sonuna kadar buradayız” diyor. 64 yaşındaki Sabriye Tatan’ın evi de teleferik projesinin alt istasyonuna sadece 12 metre uzaklıkta. Tantan 40 senedir bu meydanı gördüğünü belirterek “Proje başladığından beri gece uyku uyumuyoruz, yemek yiyemiyoruz” ifadelerini kullanıyor. 57 yaşındaki Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hüsamettin Koçlu ise “Amacımız bu yeşilliği korumak. Teleferikle turizm olacağını inanmıyoruz” diyor.