CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun’da Ağustos ayında yaşanan sel felaketi ve sonrasında yaşananları anlattı. Selin vurduğu milletvekillerinden olan Tığlı’nın danışmanının eşi de selde kayboldu. Giresun’daki sel felaketinde 11 kişi hayatını kaybetti. CHP’li vekil Tığlı, “40 HES işletme aşamasında. 20’si de projelendirildi. Bu kadar HES’e ‘pes’ artık” dedi.
Giresun’da sel felaketine yol açan HES’ler hala tartışılıyor. Enerji ve Çevre Bakanlıkları ise yaşananlara rağmen hala HES yapımına izin vermeye devam ediyor. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı bundan dolayı çok öfkeli. Sözcü Gazetesinden Deniz Ayhan’ın haberine göre Tığlı, bölgedeki Hidroelektrik Santrallerinin felaketi göz göre getirdiğini söylüyor. Tığlı, “Yalnızca Giresun’da 40 HES işletme aşamasında, altısı inşaat, yirmisi de proje aşamasında. Espiye’den Karadeniz’e dökülen Gelevera Deresi üzerine yapılan ve projelendirilen HES’leri, bu vadinin maden arama faaliyetleriyle nasıl talan edildiğini, defalarca gündeme getirdik. Her afetten sonra ‘Son elli yılın, son yüz yılın en fazla yağışı’ diyerek üzerini kapatmayalım. Durumu kaderci bir yaklaşımla asla örtbas etmeyelim. Bu afet yarın aynı yerlerde ya da başka vadilerde başka dere yatakları üzerinde maalesef yeniden yaşanacak. İnsanlarımız artık yaşamlarını kaybetmesin” Diyerek HES’lere olan tepkisini dile getiriyor. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Aynı bölgedeki konutlara farklı zarar bedelleri veriliyor. Vatandaş dertli” diyerek felaket sonrası yandaşçılığın neden olduğu eşitsizliğe dikkat çekmeyi de ihmal e
DSİ Doğu Karadeniz’in Yeni Yağış Rejimine Uygun Dere Islahı Yapmalı
Tığlı sözlerine şöyle devam etti: “DSİ’nin Doğu Karadeniz’in yeni yağış rejimine uygun dere ıslahı çalışması yürütmesi, buna göre duvar, bent, köprü, menfez yapması gerekir. Sonra fatura afete uğramış vatandaşa ya da bir sonraki afetten zarar görecek vatandaşa çıkarılıyor. Bunun hesabını karar merci noktasında olan kim varsa vermesi gerekmez mi?” “Hayatı normale kavuşturalım” diyenlere de CHP’li Milletvekili Tığlı şu yanıtı verdi: “Maalesef yapılan birtakım çalışmaların kalıcı hale geleceğini görüyorum. Sen önce derenin akışına yatağına saygı duymayı öğreneceksin. Dere akar yatağını bulur.”