Akkuyu’da nükleer santral inşaatında yaşanan olay herkese “sonumuz hayırlı olsun” dedirtti.
Nükleer santralde reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde “çatlaklar” oluştu. Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK), müdahale ederek çatlak olan bölümler tümüyle kırıldı ve yenilendi. Ancak bir kez daha çatlak oluştu. Beton bir kez daha kırılarak sorunlu bölümlerde temel yeniden atıldı.
Mersin Akkuyu’da inşaası sürdürülen Akkuyu Nükleer Güç Santralinin ilk ünitenin, kamuoyunun tüm itirazlarına rağmen bir şov unsuru olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin, 2023 yılında işletmeye alınması ve elektrik üretimine başlaması hedefleniyor. Diğer ünitelerin de birer yıl arayla işletmeye alınması öngörülüyor.
YÜKSEK TEKNOLOJİ !
Türkiye için yeni ve yüksek bir teknoloji olan nükleerde, her aşamada hem ulusal hem de uluslar arası ve “bağımsız” kuruluşların denetimi ve onayı gerekiyor. Ancak Akkuyu’nun yüksek teknolojisi adı bir çok nükleer felaketle birlikte anılan Rosatom’a emanet.
Rosatom’un Skandalları
Tarihin en büyük nükleer kazalarından biri olan Çernobil Nükleer Santrali’ni yapan Rosatom, ilerleyen yıllarda çok sayıda farklı skandallarla gündeme geldi Rosatom şirketinin adı yolsuzluğa karıştı. Rusya Federal Savcısı, devlete ait olan nükleer enerji şirketi Rosatom’a ait olan alt şirketi yolsuzlukla ve nükleer reaktörler için adi malzeme satmakla suçladı. Şirketin satın alma müdürü, makine yapım tesisi için düşük kalitede hammadde satın almak ve geriye kalan parayı kendinde tutmakla suçlanarak tutuklandı. 2011 yılının Eylül ayında Wikileaks’e en son sızan bilgilere göre, Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santrali inşa edecek Rosatom firmasının yeterli altyapısı yok ve Türkiye bu santralle Rusya’ya daha bağımlı hale gelecek. Rosatom, daha önce denenmemiş ve Avrupa’dan onay almamış bir teknoloji kullanıyor.
“ÇATLAK” MÜDAHALESİ
Rosatom; yaz döneminde 80 metre eninde, 80 metre boyunda yaklaşık 3 metre yüksekliğinde reaktörün oturacağı temeli atmaya başladı. Temel alanı belli büyüklükte parçalara bölündü ve beton döküldü. Ancak, bazı bölümlerde çatlaklar oluştu. İlk çatlak temmuz ayında tespit edildi. Beton konusunda uzmanlardan ve değişik üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden danışman kadrosu bulunan TAEK, saha denetimlerinde çatlağı tespit etti ve müdahalede bulundu. Sorunlu beton kırıldı. Yeniden atıldı.
BİR KEZ DAHA ÇATLAK OLUŞTU
İzleyen günlerde, bir kez daha denetimlerde bazı bölümlerde çatlak olduğu saptandı. TAEK, talimat verdi ve çatlak olan bölüm tümüyle kırıldı ve yeniden yapıldı. Santralde son durum ne? Bin 200 megavatlık ilk ünitenin, reaktörün oturacağı “baz temel” olarak anılan bölümünde beton işi tümüyle tamamlandı. Şimdi, kota kadar olan bölümün inşaatı devam ediyor.