Kocaeli genelinde 99 adet ruhsatlı taş ocağı bulunuyor. Bu taş ocaklarından 80’i aktif olarak çalışıyor ve hiçbirinde filtre bulunmuyor. Sanayi kenti olan Kocaeli’nin hava kirliliği sorununa taş ocaklarının da eklenmesi hayatı olumsuz etkiliyor.
TOZ ENGELLENMİYOR
İnşaat sektörünün ham madde ihtiyacını karşılamak için kurulan taş ocaklarından genelde mıcır, granit, kireç taşı, mermer, kum taşı gibi maddeler çıkarılıyor. Bu işletmelerin doğaya ve sağlığına büyük zarar bulunuyor.
Her doğal alana adeta acımasızca kurulan taş ocaklarında neredeyse hiç bir yasal zorunluluklara da uyulmuyor. Yasa gereği tozu engellemek için ocaklarda filtre kullanılması şart. Ancak yapılan araştırmada Kocaeli’de aktif olarak faaliyet gösteren 80 taş ocağında ortaya çıktı.
TARIMA ZARARI BÜYÜK
Taş ocaklarından çıkan toz en çok bitki örtüsünü etkiliyor. Bitkiler solunum yapamadığı için meyve sebze üretiminde de düşüş gözleniyor. Kocaeli’nin yoğun sanayi nedeniyle bozulan dengeleri taş ocakları nedeniyle kat be kat artıyor. Özellikle Gebze ve Dilovası bölgesinde yoğunlaşan ocaklardan bölgede yaşayanlar tarafından sıkça şikayet konusu oluyor. Nuna karşılık taş ocakların kapatılması bir yana dursun iyileştirme için dahi girişimde bulunulmuyor. Uzun vadede hayatı etkileyen taş ocaklarının adeta ölüm saçtığı ifade ediliyor.
TAŞ OCAKLARININ ZARARLARI
Dinamitler, 3,6 deprem etkisi yaratıyor.
Su kaynakları kirleniyor ve kurutuluyor.
Ormanlık alanlar büyük zarar görüyor.
Tarım, alanları olumsuz etkileniyor.
Hayvancılık faaliyetleri büyük zarar görüyor.
YETKİ VALİLİK’TE
Kocaeli’de aktif olarak çalışan 80 taş ocağı bulunuyor. Bu yerleri denetleme yetkisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ukdesinde il valiliklerinde bulunuyor.