İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yapımı planlanan Sungurlu Barajı ile ilgili olarak Akçakoca Köyü’nde gerçekleştirilmek istenen ÇED katılım toplantısına bölge halkı izin vermedi.
İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılamak için yaklaşık 50 köyü sular altında bırakacak baraj, İstanbul Ağva ile Kocaeli Kandıra sınırına kurulması planlanıyor. Barajının göl-alanı yaklaşık 12 kilometrekare, toplam koruma alanı ise 225 kilometrekare olması bekleniyor. Proje, baraj yanısıra Ağva’nın Sungurlu Köyünde inşaatın çakıl kum ve beton ihtiyaçlarını karşılamak için taş ocakları ve beton tesisleri kurulması düşünülüyor.
3. Köprü ve 3. havalimanı gibi projeler ile İstanbul’un su kaynaklarını yok eden uygulamaları hayata geçiren iktidar temsilcilerinin yok ettiklerini karşılamak için ürettikleri çözüm yine yok etmeleri içinde barındırıyor. Projenin hayata geçmesi ile 50 kadar köy haritadan silinecek.
Söz konusu proje ile ilgili yapılması planlanan ÇED bilgilendirme toplantısı bölge halkının yoğun tepki göstermesi nedeniyle yapılamadı. Toplantının yapılmadığına ilişkin tutanak tutturan avukatlar “projenin su ihtiyacını karşılamaya yönelik olmadığını ranta yönelik olduğunu” iddia etti.
Avukat Recep Dursun konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şuanda 18 köyü etkilediği söyleniyor ancak koruma alanının genişliğine baktığımızda Kandıra’ya bağlı 70 köyden yaklaşık 50’sini etkiliyor. Bu köyler sular altında kalacak. Dün Tekfen köyünde bugün ise Akçakoca köyünde bir ÇED toplantısı yapılmak istendi. Ancak halkın yoğun protestoları sonucunda ‘yapılamamıştır’ diye tutanak tutturuldu. Su toplama havzası amacıyla yapılacağı belirtiliyor ancak su sporları ve suyla ilgili her türlü turizm yapılabilecek. Aslında bir anlamda bu su ticarileştirilmiş olacak. Bu projeyle asıl amaçladıkları köyleri göçe zorlamak ve buraları ranta açmak. Burada su toplama havzaları zaten var. Öte yandan bu suları toplayacak bu kadar alan yok. Toplanacak su nereden gelecek. İstanbul’a zaten buradan su pompalanıyor. Dolaysıyla böyle bir baraja gerek yok. Dediğim gibi bu proje ranta dönük bir konu. O yüzden halk toprağına köyüne sahip çıkıyor ve ‘buraları satmayız’ diyor.”
Yapım fikri 1954 yılında atılan Sungurlu Barajı Yeşilçay İçme Suyu Projesi için Kandıra’ya bağlı Akçaova ve Teksen köyleri, İSKİ’nin koruma alanı bölgesi ilan edildi ve 2005 yılında ise köylere imar yasağı geldi. O tarihten beri evlerine bir çivi bile çakamayan yöre halkı şimdi de baraj yüzünden yurtlarından edilmek isteniyor. Akçaova ve Teksen köylerinin haricinde baraj altında ve baraj havzası içinde kalacak olan Akıncı, Avdan, Ağaçağıl, Deliveli, Çalyer, Nasuhlar, Şerefsungur, Karadivan, Hacışeyh, Tatarahmet, Çakmaklar, Selametli, Çalca, Kubuzcu, Gebeşler ve Yağcılar köyleri de boşaltılacak. Boşaltılacak köylerin içerisinde tarım arazileri de bulunuyor.
İKİ BARAJ KURULACAK
İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen Barajı’nın inşaatını sürdüren Devlet Su İşleri, Ağva’da 2 baraj yapmak için ilk adımı attı. DSİ, 88 metrelik Sungurlu ve 44,5 metrelik Osmangazi barajlarının projelerinin hazırlanması için çalışma başlattı. Sungurlu Barajı, Ağva’da Sungurlu Deresi üzerinde yapılacak. İçme, kullanma ve endüstri suyu amaçlı yapılacak barajın temelden yüksekliği 88 metre olacak. Osmangazi Barajı da Ağva’da Göksu Deresi üzerinde yapılacak ve yüksekliği 44,5 metre olacak.