Yeşil Öfke’ye çevirileri ile katkı veren Afşin Altuntaş’ın hazırladığı sunum’da boğazların neden korunmasına ilişkin bilgilere yer verilmiş. Sunumda yer alan bilgilerden ekolojik nedenler şöyle sıralanıyor:
– Boğazlar bölgesi Akdeniz ve Karadeniz’i birbirine bağlayan meteorolojik, hidrolojik ve fiziksel özelliklerinden dolayı nevi şahsına münhasır bir ekosistem yaratmaktadır.
– Yüzey suyu Karadeniz kaynaklıdır ve daha az tuzludur. ( ‰16-18 )
– Derin suları Ege kaynaklı ve daha tuzludur ( ‰ 38-39 )
– Boğazlar Bölgesi Akdeniz ve Karadeniz arasında bir biyolojik geçiş yoludur. ( Aynı zamanda bir engeldir örneğin Posedonia çayırları Çanakkale’de durmuştur )
– Akdeniz’e özgü Microsetella norvegica, Microsetella rosea gibi bazı zooplanktonlar ve pelajik göçmen balıklar bu göç yolunu kullanarak Karadeniz’e çıkmaktadırlar.
– Akdeniz’e özgü olan ve Karadeniz’de bulunması beklenmeyen 150 tür İstanbul Boğazı ağzındaki sınırlı bir bölgede yaşamaktadır.
– İstanbul Boğazı’nda balıkçılığın en önemli dönemi olarak adlandırılan “ büyük göç “ döneminde Ege ve Akdeniz’den gelen Uskumru, kolyoz, palamut, lüfer, kılıç, orkinos gibi balıklar beslenmek yada üremek için Mart sonu ile Haziran arasında Karadeniz’e çıkıp, Ağustos sonu Ekim arası tekrar Ege ve Akdeniz’e dönerler.
– İstanbul Dünya Kalıt Listesi’ndedir. Uluslar arası bir andlaşmayla korunan ( Gelibolu Yarımadası Milli Parkı, İstanbul ve Truva ) sahip olmak gibi tüm ölçütleri bölge karşılamaktadır. ( Nesrin ALGAN, Özden N.SAV )
[button color=”” size=”” type=”” target=”” link=”https://yesilofke.org/wp-content/uploads/2017/02/bogazlarnedenkorunmalı.pdf”]İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ[/button]